دومین جلسه طرح کارمندیاری در قالب کارگاه آموزشی پیشگیری از اعتیاد و آشنایی با مواد مخدر نوظهور برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی گیلان دومین جلسه طرح کارمندیاری(کیان ) در قالب کارگاه آموزشی پیشگیری از اعتیاد و آشنایی با مواد مخدر نوظهور امروز چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳ با حضور دکتر جواد اسماعیل پور چوکامی توسط معاونت فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی استان گیلان با اداره کل بهزیستی و جمعیت همیاران سلامت روان اجتماعی گیلان در سالن اجتماعات معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی برگزار گردید.
دکتر اسماعیل پور به دلایل گرایش افراد به مواد اشاره کرد و گفت: تجربه مصرف مواد برای اولین بار به دو شکل اتفاق میافتد: از روی حس کنجکاوی و لذت جویی و از روی درد و رنج جسمانی و روانی.
به این ترتیب که در سیستم مغزی مصرف کننده و در دستگاه لیمبیک در بخش گیجگاهی، مغز سیستمی را فعال میکند که زمینه ساز شکلگیری بیماری اعتیاد خواهد می شود. این سیستم به واسطه تکرار مصرف، پیامدهای منفی از خود به جای خواهد گذاشت. به واسطه مصرف مواد در افراد ، احساس لذت، پاداش و وابستگی ایجاد میشود که هر کدام از آنها نهایتاً موجب تحمل جسمانی و روانی به مصرف همان مواد و تضعیف لذت و پاداش و تشدید وابستگی میگردد.
دکتر اسماعیل پور بیان کرد: بیش از ۸۰۰ نوع مواد اعتیادآور در دنیا وجود دارد که هم اکنون ۴۴۰ نوع از آن در ایران موجود است. این مواد را در هشت دسته میتوان قرار داد که عبارتند از: کانابیسها، محرکها، توهم زاها، فن سیکلیدین و کتامین، مواد خواب آور یا تسکین بخش، مواد استنشاقی، اپییوئیدها(opioid) و الکل ز این دستهها هستند.
دکتر اسماعیل پور به اهمیت شناخت انواع مواد مخدر اشاره کرد و گفت: حشیش، ماری جوانا، روغن حشیش، گل، علف، گراس، چرس، بنگ، کمیکال از خانواده حشیش هستند.
کوکائین، مت آمفتامین یا شیشه، آمفتامین و اکستازی، متیل فنیدیت یا ریتالین از خانواده محرکها هستند.
در مسمومیت مغز با محرکها، علایمی همچون توهمات شایع (شنیدن صداهایی که با وی صحبت میکند، احساس خاص خیالی در بدن، دیدن اشباح و افراد خیالی، احساس حرکت موجودات ریز روی بدن) هذیانهای شایع (وجود دوربین و وسایل شنود در منزل، کنترل بیمار توسط دستگاههای پیشرفته، تعقیب توسط جاسوسان و امنیتیها، تلاش برای مسموم سازی و قتل وی، کنترل افکار وی، پیغام توسط تلویزیون، رادیو یا ماهواره، وجود دستگاه یا موجوداتی در بدن بیمار، خیانت اطرافیان، ادعاهای واهی درباره قدرت، ثروت، امکانات و ارتباطات) بسیار زیاد مشاهده میشود.
ال اس دی، اکستازی و ماشروم مجیک از خانواده توهم زا و کتامین و فیسیکلیدین از خانواده روانگردان یا داروهای بیهوشی می باشند.
همچنین داروهای مسکن و خواب آور داروهایی هستند که ایجاد آرامش، رخوت و خواب آلودگی میکنند. مهمترین آنها بنزو دیازپین ها و اربیتوراتها هستند.
مواد استنشاقی مواد فراری هستند که ارهای شیمیایی تولید میکنند و با استنشاق آنها میتوان یک اثر روانگردان یا تاثیرگذار بر ذهن ایجاد کرد.
خانواده اپیوئیدها، مواد افیونی هستند که از گیاه خشخاش به دست میآیند و تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی هستند. مهمترین آنها عبارتند از تریاک شیره و سوخته تریاک، کدئین، هروئین، مورفین، مپریدین، متادون، ترامادول و کراک هروئین فشرده.
اسماعیل پور در پایان به مواد اعتیاد آور در خانواده الکل اشاره کرد و گفت: الکل تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی است و گیرنده اختصاصی در سیستم عصبی مرکزی ندارد و فعالیت آن از طریق مداخله در سیستم غشای نورونی (سلولهای عصبی) است. تغییرات رفتاری یا روانی، پرحرفی پرخاشگری رفتارهای نامناسب جنسی، تغییرات خلقی، اختلال در قضاوت و برداشته شدن مهارتها، حرف زدن مستانه، اختلال تعادل و از بین رفتن ظرافت حرکتی، نیستاگموس (حرکات افقی چشمها به صورت غیر ارادی) و اختلال در توجه یا حافظه از علایم شایع مصرف کنندگان الکل است.
قابل توجه است که جلسه سوم و پایانی این کارگاه آموزشی در تاریخ ۱۵ اسفند برگزار خواهد شد.
نظر شما :