افتتاحیه نخستین همایش ملی «خانواده و زنان در دوران کرونا» در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی استان گیلان معصومه ابتکار معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در آیین افتتاحیه نخستین همایش ملی «خانواده و زنان در دوران کرونا» که در تالار حکمت دانشگاه گیلان برگزار شد، ضمن قدردانی از برگزارکنندگان این همایش، اظهار کرد: امیدواریم از دل این پژوهش ها راهکارها و سیاست های اجرایی برای بهبود شرایط زنان و خانواده در دوران همه گیری کرونا ا ستخراج شود.
وی با بیان اینکه زنان در دوران کرونا با مشکلات متعدد فردی و اجتماعی مواجه هستند، تصریح کرد: در این میان مشکلات اقتصادی در کنار چالش های فرهنگی و اجتماعی زنان سرپرست خانوار را تهدید می کند.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، با اشاره به عملکرد بانوان در حوزه تولید اقلام بهداشتی همچون ماسک و گان طی یک سال گذشته، اضافه کرد: معاونت امور زنانو خانواده نهاد ریاست جمهوری در دوران کرونا حمایت از کسب و کارهای زنان به ویژه در حوزه تولید اقلام بهداشتی را در دستور کار دارد.
ابتکار، با بیان اینکه تداوم شرایط کرونا و خانه نشینی ها آثار مثبت و منفی فراوانی برای خانواده ها به دنبال داشته است، گفت: جنبه های روحی و روانی کرونا بر زنان بیش از سایر اعضای خانواده است و لذا به مشاوره هایی جهت مدیریت خود و خانواده نیاز دارند.
وی با اشاره به راه اندازه خط ۱۲۳ جهت امداد گرفتن از مشاوران خانواده در دوران کرونا، خاطرنشان کرد: معاونت امور زنان و خانواده با همکاری مراکز دانشگاهی و از طریق مدیرکل امور بانوان استان ها اقدام به شناسایی آثار کرونا بر زنان و خانواده ها کرده تا راهکارهای مدیریت بهتر شرایط ارائه شود. همچنین با کمک وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به تبعات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و روحی و روانی کرونا برای خانواده در کمیته های تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا پرداختیم تا مشکلات را به حداقل برسانیم.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده، از سیاستگذاران و مجریان خواست از نتایج این مباحث علمی بهره برداری کنند و یادآور شد: عبور از پاندمی کرونا نیازمند تدابیر لازم برای حفظ سلامت جسمی و روانی خانواده است و لذا باید با آینده نگری و استفاده از تجارب جهانی سیاست های مناسب را برای ایجاد سلامت روانی، اجتماعی و فرهنگی خانواده فراهم کنیم.
کیمیا تنهایی، معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری گیلان نیز، زنان را محور خانواده دانست و تصریح کرد: در ایام شیوع کرونا نیز شاهد نقش آفرینی ویژه زنان در عرصه مقابله با کرونا بودیم و ۷۰ درصد کادر بهداشت و درمان ما را زنان تشکیل می دهند.
وی با اشاره به اثرگذاری پاندمی کرونا بر ابعاد اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، اقتصادی، حقوقی، جمعیتی، روانی و دینی جامعه، گفت: بار سنگین مسئولیت خانواده در زمینه های بهداشتی، تربیتی، آموزشی و حتی اقتصادی نیز بر عهده زنان است.
معاون استاندار گیلان، با بیان اینکه زنان بیش از سایر اعضای خانواده با مسائل روحی و روانی دست و پنجه نرم می کنند، متذکر شد: زنان کانون عشق و محبت و آرامش خانواده هستند و لذا چالش های زنان بر خانواده اثرگذاری دارد.
تنهایی، مسئولیت زنان شاغل را دو برابر زنان خانه دار دانست و تصریح کرد: باید از هم اکنون برای پساکرونا برنامه ریزی داشته باشیم، زیرا دوران کرونا تغییرات فرهنگی و اجتماعی برای جامعه پدید آورده و لذا زنان و خانواده ها متاثیر از این تغییرات خواهند بود.
محسن اکبری، معاون فرهنگی دانشگاه گیلان نیز در ادامه، با اشاره به توجه ویژه قرآن کریم نسبت به خانواده، اضافه کرد: براساس آیات و روایات انسان در خانواده معنا پیدا می کند.
وی با بیان اینکه کرونا اولین پاندمی تاریخ بشر نیست و آخرین آن هم نخواهد بود، خاطرنشان کرد: کرونا فرصتی برای آینده نگری، آینده پژوهی آینده نگاری است و باید خودمان را برای پساکرونا آماده کنیم لذا نیازمند شناسایی همه ابعاد کرونا اعم از فرصت ها و تهدیدها به ویژه در ساحت خانواده هستیم.
معاون فرهنگی دانشگاه گیلان، خانواده را کانون آرامش و زن را محور این آرامش دانست و عنوان کرد: کرونا شتاب بشر را کم کرد و این فرصت را داد تا به خانواده بازگردیم.
تقی آزاد ارمکی نایب رییس انجمن جامعه شناسی ایران با بیان اینکه شرایط ناشی از شیوع کرونا قطعا خانواده ایرانی را دچار تغییر و چالش کرده است، گفت: بعد از کرونا نیز با ساحت جدیدی از خانواده ایرانی مواجه خواهیم شد.
وی بیشترین اثرات کرونا را بر خانواده دانست و افزود: خانواده در ایران یک نهاد کانونی است و سازمان اجتماعی خانواده قبل از نهادهای دین و سیاست و اقتصاد و فراغت اثرگذاری دارد.
نایب رئیس انجمن جامعه شناسی ایران، ایرانیان را خانواده مدار و خانواده محور دانست و تصریح کرد: این خانواده مداری در گفتمان های دینی و ایدئولوژی و سیاسی و روشن فکری جامعه ایران نیز دیده می شود.
آزاد ارمکی، با اشاره به درونی شدن مسئله کرونا در خانواده، عنوان کرد: اثرات مثبت و منفی کرونا در زنان بیش از سایر اعضای خانواده است و زنان به عنوان کانون خانواده ایرانی تحت تاثیر کرونا هستند. سایر نظام های اجتماعی همچون تنظیم جمعیت، مناسبات جنسی، آموزش، تربیت، فراغت، اخلاق و اقتصاد نیز زنان را محور قرار می دهند.
وی با بیان اینکه زنان در کلام سیاسی و فرهنگی و اجتماعی کانون هستند، اما در واقعیت شاهد این کانون بودن نیستیم، اضافه کرد: در جامعه امکانات و اختیارات و شرایط مناسبی برای کنشگری زنان وجود ندارد و منازعات زن و مرد و مادر و فرزند و مناقشات بین نسلی را می بینیم.
این جامعه شناس، زنان را به سه گروه خانه دار، شاغل و شاغل خانه دار تقسیم کرد و گفت: هر کدام از این گروه ها دچار مجموعه ای از چالش ها و ظرفیت ها و کنش ها و نگرش ها هستند و با یک پدیده واحد مواجه نیستیم. در واقع زنان شاغل اگر قبل از کرونا با تضاد و تعارض کنش خارج از خانه مواجه بودند، اکنون با حضور در خانه شاهد تغییر مناسباتشان هستند و وارد حوزه های مدیریتی و تربیتی و آموزشی شده اند.
نایب رئیس انجمن جامعه شناسی ایران، با بیان اینکه در دوران کرونا مسئولیت تمام اعضای خانواده بر عهده زنان است، خاطرنشان کرد: در خانواده ایرانی نوعی کم مسئولیتی در مردان وجود دارد که این کم مسئولیتی نسبت به حیات اجتماعی خانواده با توقع زیاد از زنان همراه شده است لذا زنان به ویژه زنان شاغل در دوران کرونا هنگام طلب یاری، با این پدیده پنهان مواجه می شوند.
وی یکی دیگر از چالش های مدیریت خانواده در دوران کرونا برای زنان را انتقال مسئولیت نهادهای فرهنگی و دینی و آموزشی و حتی اقتصادی دانست و تصریح کرد: قبل از کرونا این مسئولیت ها به مدرسه و دانشگاه و مسجد و... سپرده شده بود، اما اکنون مادران آموزش و تربیت و فراغت و... را بر عهده دارند.
آزاد ارمکی، با بیان اینکه زنان خانه دار زمینه مدیریت خانواده را دارند و لذا در دوران کرونا سازگارتر هستند، عنوان کرد: بعد از انقلاب برای حضور موثر زنان کنشگر در عرصه های سیاسی و فرهنگی و اقتصادی تلاش شد و لذا زنان با مسئولیت های عمده مواجه شدند، اما به همان میزان شاهد افزایش مشکلات و چالش ها و مناقشات آنان هستیم.
این جامعه شناس، بیگانگی اجتماعی را ناشی از یک چرخه پیچیده در نظام خانواده و نظام اشتغال دانست و متذکر شد: روانشناسان بسیاری از مشکلات زنان در دوران کرونا را فردی تلقی می کنند، اما کرونا مشکلات فرهنگی و اجتماعی به دنبال داشته است. در واقع انتظارات بیش از ظرفیت زنان نوعی اضمحلال شخصیتی و بیگانگی فرهنگی و اجتماعی برای آنان ایجاد می کند و دچار خستگی و انزجار و نفرت نسبت به خانواده می شوند و لذا تعارضات و مناقشات شکل می گیرد.
وی با بیان اینکه زنان در بیگانگی اجتماعی بیشتر آسیب می بینند، اضافه کرد: متاسفانه زن و مرد مهارت های کافی برای برون رفت از منازعات را پیدا نکرده اند و استمرار منازعه سبب افزایش منازعه و در نهایت خشونت و انزوا می شود.
نایب رئیس انجمن جامعه شناسی ایران، دوران کرونا را فرصتی برای بروز توانایی زنان دانست و یادآور شد: زنان بار دیگر در تاریخ اجتماعی ایران فرصت بازنگری در مهارت ها و توانایی های خودشان برای نجات خانواده و حمایت از کودکان و سالمندان و بیماران و مردان خودشان را به دست آوردند لذا باید با افزایش توانایی و مهارت، زندگی خانوادگی را ساماندهی و از بیگانگی اجتماعی و نزاع و خشونت اجتناب کنیم.
علی یعقوبی، دبیر علمی همایش ملی «خانواده و زنان در دوران کرونا» نیز، کرونا را یک امر صرفا پزشکی ندانست و اظهار کرد: کرونا جنبه های اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، روان شناختی و جامعه شناختی، اقتصادی و دینی هم دارد.
وی از ارسال ۱۱۷ مقاله به دبیرخانه نخستین همایش ملی «خانواده و زنان در دوران کرونا» خبر داد و گفت: شاهد مشارکت دانشگاه های گیلان، تهران، اصفهان، تبریز، خراسان رضوی، فارس، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و... در این همایش بودیم.
عضو هیئت علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه گیلان، با اشاره به ابعاد میان رشته ای بحران کرونا، اضافه کرد: کرونا علوم اجتماعی و روان شناسی و اقتصاد و جمعیت شناسی و حقوق و امور دینی و علوم پایه را درگیر کرده است و لذا برای کاهش خسارات ناشی از این بحران باید راهکارهای میان رشته ای ارائه کنیم.
یعقوبی، «ابعاد اجتماعی خانواده و زنان در دوران کرونا»، «امور فرهنگی خانواده و زنان در دوران کرونا»، «مسائل آموزشی خانواده و زنان در دوران کرونا»، «مسائل اقتصادی خانواده و زنان در دوران کرونا»، «مسائل حقوقی خانواده و زنان در دوران کرونا»، «مسائل جمعیتی خانواده و زنان در دوران کرونا»، «مسائل روانی خانواده و زنان در دوران کرونا» و «ابعاد دینی خانواده و زنان در دوران کرونا» را هشت محور اصلی همایش مذکور دانست و متذکر شد: مقالات برگزیده همایش در ویژه نامه مجله مطالعات اجتماعی ایران چاپ خواهند شد.
نظر شما :