ذخیره‌سازی ۱۸۵ هزار نمونه خون بند ناف در کشور

۰۱ آذر ۱۴۰۱ | ۰۸:۳۲ کد : ۵۰۸۶۶ اخبار پژوهش و فناوری عمومی
مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان با بیان اینکه تاکنون ۱۸۵۰۰۰ نمونه خون بند ناف در کشور ذخیره شده، گفت: مهمترین کاربرد سلول‌های بنیادین در درمان بیماری‌هایی است که منشاء خونی نظیر سرطان خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی بدن دارند.
ذخیره‌سازی ۱۸۵ هزار نمونه خون بند ناف در کشور

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد دانشگاهی گیلان مرتضی ضرابی امروز در سفر یکروزه به گیلان در نشست با اصحاب رسانه که در سازمان جهاد دانشگاهی استان گیلان برگزار شد، با اشاره به نامگذاری ۱۷ نوامبر به نام روز جهانی خون بند ناف اظهار کرد: نامگذاری روز جهانی خون بند ناف نشان‌دهنده اهمیت ذخیره‌سازی سلول‌های بنیادی بندناف است.

وی با باین اینکه حجم خونی که بلافاصله بدو تولد استخراج می‌شود بین ۸۰ تا ۲۰۰ میلی‌لیتر بوده که سرشار از سلول‌های بنیادی است، افزود: در بانک خون بند ناف بلافاصله پس از تولد نمونه خون‌ها جمع‌آوری شده و به آزمایشگاه رویان ارسال می‌شود، پس از کنترل کیفی و ارزیابی تخصصی در تانک‌های محتوای نیتروژن مایع در بانک خون ناف رویان نگهداری می‌شود.

مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان با بیان اینکه در مجموعه رویان دو نوع بانک عمومی و اختصاصی داریم، گفت: در بانک عمومی توسط خانواده‌ها اهدا می‌شود و در اختیار هر فردی که نیاز است قرار می‌گیرد که در این بانک ۵۰۰۰ نمونه خون ذخیره داریم اما در بانک اختصاصی که به خود فرد یا خویشاوندان وی اختصاص می‌یابد ۱۸۵ هزار نمونه ذخیره خون داریم.

ضرابی با اشاره به اینکه بزرگترین بانک خون بند ناف را در آسیا داریم، بیان کرد: از کشورهای ترکیه، ترکمنستان، رومانی، عراق، افغانستان، اردن، نروژ، کانادا، انگلیس، امارات و اردن نمونه خون ذخیره شده داریم؛ بانک خون بند ناف رویان در استان‌های دارای ۴۵ دفتر نمایندگی است که دفتر نمایندگی گیلان هم به عنوان یک استان کار جمع‌آوری خون بند ناف را انجام می‌دهد.

وی با بیان اینکه استان‌های خراسان رضوی، اصفهان و خوزستان بیشترین نمونه‌های ذخیره شده داریم، تصریح کرد: در کشورهای مختلف بانک خون بند ناف داریم.

مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان در خصوص کاربرد سلول‌های بنیادی، ادامه داد: مهمترین کاربرد سلول‌های بنیادین در درمان بیماری‌هایی است که منشا خونی نظیر سرطان خون، تالاسمی، نقص سیستم ایمنی بدن دارند. امکان درمان بیش از ۸۰ بیماری با استفاده از سلول‌های بنیادی وجود دارد. با استفاده از خون بند ناف تا الان ۳۰ بیمار که مبتلا به سرطان، تالاسمی، آنمی پلاستیک بودند درمان شدند. همچنین ۵۵ بیمار مبتلا به فلج مغزی و ۵ بیمار اوتیسمی با بهره‌مندی از سلول‌های بنیادی تحت درمان قرار گرفتند.

ضرابی خاطرنشان کرد: بیش از ۴۰۰ کارآزمایی بالینی در دنیا برای بیماری‌های اطفال و بالغین شامل فلج مغزی، اوتیسم، ناهنجاری‌های قلبی نوزادی، دیابت و سکته مغزی انجام شده است؛ در حال حاضر به ۱۲۰ بیمار مبتلا به فلج مغزی بین ۴ تا ۱۴ سال سلول بنیادی خون بندناف تزریق شده که نتیجه خیلی خوبی هم داشته است.

وی با اشاره به راه‌اندازی بانک زیستی و پالایشگاه زایمانی، گفت: بافت بند ناف، پرده جنینی، مایعی که جنین در آن غوطه‌ور است همه از اجزای ارزشمندی هستند که در صورت فرآوری تاثیری بسیاری در حوزه درمان و سلامت دارند؛ پرده جنینی به عنوان زخم پوش در پالایشگاه زایمانی ذخیره می‌شود و در ساخت اولین نمونه مغزی کاربرد دارد که در ازت مایع برای محصولات بیولوژیکی حفظ و ذخیره می‌شود.

مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان بیان کرد: پانسمان زیستی مشتق از پرده جنینی نوعی زخم پوش برای زخم‌های حاد و مزمن، سوختگی‌های زخم پای بیمار، جراحی قرنیه کاربرد دارد.

ضرابی بیان کرد: بانک خون بند ناف رویان منبع غنی از سلول‌های بنیادی قابل استفاده در سلول درمانی حتی برای بیماری‌های غیر خونی است. تولید سرم خون بندناف از دیگر محصولات پالایشگاه زایمانی بوده که دارای فاکتورهای رشد و پروتئین‌های مغزی است؛ دستگاه کول‌تگ یک کنترل هوشمند از دیگر محصولات تولیدی در پالایشگاه زایمانی است.

وی در خصوص استفاده نمونه خون بند ناف خاطرنشان کرد: برای کسانی که از نظر ژنتیکی تطبیق دارند نظیر خود کودک، خواهر یا برادر قابلیت استفاده دارد، البته نمونه های غیر خویشاوندی هم در استان‌های مختلف داشتیم که نتیجه مثبت داشته و محدودیت در این زمینه وجود ندارد.

ضرابی نمونه ها برای مدت طولانی تا حدود دو دهه قابل استفاده هستند، بیان کرد: فرآیند عضویت در بانک خون بند ناف اینگونه است که بنابر درخواست خانواده‌ها باید قبل از زایمان، با ثبت‌نام در سایت یا دفاتر ما در شهرستان‌ها مراجعه کنند. تاکنون ۱۸۵هزار نمونه خون بند ناف در کشور ذخیره شده که اگر بیماری نیاز به پیوند داشته باشد در بانک خون جستجو می‌کنیم، اگر موجود نبود از بانک خون جهانی درخواست می‌شود که هزینه‌ای حدود ۳۵ تا ۴۰ هزار یورو را در پی دارد، هر چقدر ذخیره سلولی را در کشور افزایش دهیم از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌کنیم.

مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان با اشاره به اینکه در سطح منطقه بزرگترین بانک ذخیره سازی خون بند ناف را داریم، بیان کرد: دانش سلول‌های بنیادی و ذخیره‌سازی خون بندناف کاملا بومی است، کشور ما در این زمینه جزو کشورهای پیشرو است که انواع کارآزمایی‌های بالینی را در حال انجام دارد، حتی از کشورهای همسایه تقاضای احداث بانک خون بند ناف را داریم.

وی در خصوص سلول‌درمانی گفت: بسته به نوع بیماری متفاوت است، برای استفاده از بیمار بنابر وزن و سن مقادیر استفاده هم تفاوت دارد. هر چقدر وزن بیشتر شود باید از واحد نمونه خون بیشتری هم استفاده کرد.

وی با بیان اینکه سلول‌های بنیادی انقلابی را در حوزه درمان و سلامت ایجاد کرد، افزود: روند توسعه سلول‌های بنیادی علی رغم سرعت خیلی محتاطانه است زیرا تزریق هر سلول باید رصد شود؛ ممکن است در آینده بیشتر بتوان از این سلول‌ها استفاده کرد. در کرونا هم سلول بنیادی به کمک اومد  و برای کسانی که استفاده کردیم دچار مرگ نشدند.

ضرابی در خصوص تجاری‌سازی دانش سلول‌های بنیادی بیان کرد: محصولات سلولی یا پالایشگاه زایمانی خون بند ناف قابلیت فرآوری‌های متعددی دارد که نمونه های بیولوژیکی قابل صادرات هستند.

مدیرعامل بانک خون بند ناف رویان با بیان اینکه در مجموع بالغ بر ۲۵۰ عمل پیوند در کشور با استفاده از سلول خون بند ناف انجام شده، تصریح کرد: از سال ۱۳۸۴ در کشور بانک خون راه‌اندازی شد و از سال ۱۳۸۵ پیوند سلولی خون بند ناف در بیمارستان‌های مختلف انجام شد.


نظر شما :